Trends en Technologie in de Evolutie van de Energiemarkt

De wereldwijde energievoorziening ondergaat een diepe transformatie, aangedreven door verschillende technologische innovaties, maatschappelijke veranderingen en een toenemende nadruk op duurzaamheid. Het traditionele model van centrale energieproductie, waarbij energie voornamelijk wordt opgewekt door fossiele brandstoffen en kernenergie via centrale elektriciteitscentrales wijzigt. Steeds meer verschuift de focus steeds meer naar hernieuwbare energiebronnen (zon, wind, biomassa, waterkracht...) waarbij batterijopslag en slimme energiebeheersystemen organisaties in staat stellen om energie te bufferen en flexibeler en efficiënter met energie om te gaan. Zo kunnen schommelingen in energieproductie en -prijs doorheen de dag worden ondervangen en een opportuniteit betekenen.

(Credit figuren: Acquila Capital)

image
image

Stijgende energieprijzen en dynamische tarieven

Energieprijzen volgen niet enkel de marktvraag, maar evolueren ook volgens beschikbaarheid op dag, uur en zelfs minuutbasis. De traditionele energieprijsstructuren worden daarnaast beïnvloed door externe factoren, zoals geopolitieke spanningen, de overgang naar hernieuwbare energiebronnen en de fluctuaties in de kosten van fossiele brandstoffen. De afgelopen jaren zijn de energieprijzen inclusief netkosten en belastingen wereldwijd gestegen, wat druk legt op organisaties die afhankelijk zijn van stabiele en betaalbare elektriciteit.

De prijsstructuren worden meer dynamisch, waarbij de tarieven gedurende de dag variëren, afhankelijk van vraag en aanbod. Dit verschuift de focus van vaste, voorspelbare tarieven naar dynamische contracten waarbij de energieprijs ook direct afhankelijk wordt weersomstandigheden. Dit stelt bedrijven en andere organisaties voor uitdagingen maar biedt ook kansen: door de juiste keuzes (contractueel, technisch) kunnen ze profiteren van goedkopere prijzen en tegelijkertijd hun kosten minimaliseren wanneer de prijzen hoog zijn!

Batterij Energie Opslag Systemen - BESS - Battery Energy Storage Systems

Batterijen zijn naast waterstof, stoom, condensatoren, water (hoogteverschillen), zoutoplossingen edm. manieren om (elektrische) energie tijdelijk op te slaan. Technologisch hebben Batterij Energie Opslag Systemen (BESS) tijdens de laatste jaren een sterke evolutie doorgemaakt. Daarbij zijn de systemen betrouwbaarder geworden, garanties worden uitgebreid terwijl de beschikbaarheid vergroot en de prijs daalt

Tegelijk ervaren transmissie- en distributienetbeheerders (B.v. Elia, Fluvius) uitdagingen om het elektriciteitsnet stabiel te houden en een voldoende capaciteit te voorzien omdat jaar na jaar meer elektriciteit gebruikt wordt (elektrische voertuigen, warmtepompen) en de elektriciteitsproductie grotere schommelingen vertoont dan voorheen (zon, wind). Zij creëren samen met elektriciteitsleveranciers mogelijkheden voor organisatie en bedrijven die deze elektriciteitschommelingen kunnen opvangen



De groei van duurzame energie en batterijopslag

Dit alles leidt tot een groeiende vraag naar duurzame energieoplossingen, zowel op vlak van productie als opslag.

  • Hernieuwbare energiebronnen, vaak afhankelijk van weersomstandigheden, spelen een steeds grotere rol aan productiezijde.
  • Opslag van elektriciteit is daarom onombeerlijk. Batterijopslag (BESS) speelt daarom een cruciale technologie in de energietransitie. Batterijopslag maakt het mogelijk om overtollige energie die wordt opgewekt wanneer de zon schijnt of de wind waait, op te slaan voor later gebruik. Dit stelt bedrijven in staat om hun energieverbruik te optimaliseren door energie op te slaan wanneer de prijzen laag zijn en deze te gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn of de vraag het hoogst is (energiehandel).

BESS biedt bedrijven ook de mogelijkheid om deel te nemen aan tradingactiviteiten (b.v. door in te spelen op verschillen tussen Day-Ahead en onbalansmarkt) of opslagcapaciteit ter beschikking te stellen. Het zijn net die activiteiten die in combinatie met het lokale -verbruik en de elektriciteitsproductie extra korte terugverdientijden te realiseren.

image

Slimme energiebeheersystemen (EMS) en technologieën

Naast batterijopslag is de opkomst van slimme energiebeheersystemen (EMS) absoluut noodzakelijk. Zonder goede aansturing schept een BESS te weinig toegevoegde waarde. EMS-technologieën maken het mogelijk om het energieverbruik in real-time te monitoren en aan te passen aan de marktomstandigheden. 

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld automatisch overschakelen tussen opgeslagen energie, zelf opgewekte energie (zoals zonne-energie) en energie uit het net, afhankelijk van de prijzen en de beschikbaarheid.

Slimme systemen kunnen ook het gebruik van energie optimaliseren door de batterij op te laden wanneer de prijzen laag zijn of wanneer er een overvloed aan hernieuwbare energie beschikbaar is, en de batterij later ontladen wanneer de prijzen stijgen of wanneer er extra energiebehoefte is. Dit zorgt voor een intelligent en dynamisch energiebeheer dat zowel kosten bespaart als de mogelijkheid biedt om nieuwe marktkansen te benutten.

Het geheel gebeurt geautomatiseerd zodat een zorgeloze oplossing wordt aangeboden.

Inspelen op de toekomst van energiebeheer

BESS.LA helpt u kiezen bij

  • het juiste BESS en slimme energiebeheersysteem.
  • het beste financieringsoplossing en eigendomsformule.
  • de contractuele aspecten met stakeholders (elektriciteitsleverancier, garantie, bank, verzekeraar,...)
  • slim en toekomstbestendig beheer, 

om zorgeloos te genieten van lagere kosten, verhoogde energiezekerheid en nieuwe verdienmodellen.

Met BESS.LA kiest u voor een rendabele energieoplossing op maat, met ondersteuning in elke projectfase en opties voor een flexibele financiering.