Zonnepanelen, laadpalen, snellader en batterijsysteem voor kantoorfaciliteiten in Poperinge.
Batterijsysteem:
- 968 kWh (4 x 242 kWh - 4 x 184 kW)
- Terugverdientijd 4-5jaar
- 1500-2000 euro inkomsten per week
- Zonnepalen: 50 kWp + 100 kWp
- Publieke snellader (2 x 150 kW) + laadpalen (20 x 11 kW)
De eigenaar van de kantoorfaciliteiten die 3 bedrijfsentiteiten huisvesten, koos ervoor om meer dan 10 jaar geleden zonnepanelen te installeren. Het lokale energieverbruik bedroeg dan ongeveer 100 MWh/jaar, het was de beschikbare dakoppervlakte die de grootte van de PV-installatie toen definieerde, in combinatie met groenestroomcertificaten die de opbrengst verzekerden.
In een volgende fase, enkele jaren terug, werd de elektrische installatie vernieuwd . In deze stap werd geopteerd voor een - volgens het eigenverbruik toen - grote transformator van 1.000 kVA. Stap na stap werd het wagenpark vergroend door te kiezen voor elektrische voertuigen. Op vandaag bestaat de vloot uit +25 elektrische wagens. Om het opladen efficiënt te laten verlopen werden 2 publieke snelladers en een 20-tal gewone laadpalen geïnstalleerd. Het elektrisch verbruik is door groei van het electronica en transportbedrijf, huurders in de kantoorfaciliteiten en vergroening van hun wagenpark op vandaag gestegen tot 250 MWh/jaar. Mensen uit de buurt komen opladen aan competitieve prijzen, indicatief €0,40-0,50 / kWh.
Bovendien vermindert de batterij de piekvraag voor elektriciteit nodig voor de snelladers. Er werd gekozen voor publieke laadpalen om het rendement op de investeringen te verhogen.
Het batterijsysteem reserveert daarnaast een aanzienlijk vermogen voor balancering van het distributie- of transmissienet en/of energietrading (FCR en/of Day Ahead, Intraday en Imbalance markt). Zo optimaliseert de klant zijn opbrengsten, gemiddeld zo'n €1500-2000 per week.
Dankzij deze doordachte en geïntegreerde aanpak zijn de terugverdientijden kort (4-5 jaar).
Mochten de inkomsten uit energiehandel op lange termijn dalen, garandeert de lokale economische activiteit een basisrendement op de investeringen in batterijen (besparingen door load shifting en peak shaving). Op middellange termijn zijn de vooruitzichten in de energiemarkten dusdanig dat een terugverdientijd van 4 tot 5 jaar verwacht wordt.